Footprint Friday – Plantgezondheid
Hoe onze kwekers steeds groener worden… met natuurlijke groei
Onze kwekers telen hun planten zo duurzaam mogelijk door data gedreven te telen, en onder andere gebruik te maken van circulaire kweekpotten, minder en natuurlijke bestrijdingsmiddelen, en aardwarmte voor het verwarmen van de kassen. Royal Lemkes gelooft in de kracht van samenwerking en in transparantie. Elkaar inspireren en uitdagen, leren van elkaar om samen tot duurzame resultaten te komen. Daarom organiseren wij ‘Footprint Friday’ sessies in samenwerking met onze focus kwekers. Vrijdag 28 mei vond de derde sessie plaats met als thema ‘verduurzamen met natuurlijke groei’.
Bunnik Plants en plantgezondheid
Erik van der Helm, teeltspecialist bij Bunnik Plants, verdiept zich al sinds 2003 in het telen van weerbare planten. Dit draagt onder ander bij aan het verduurzamen van de teelt. De volgende vijf onderdelen hebben volgens Erik invloed op de weerbaarheid van de planten;
- de grond, zowel chemisch als fysisch;
- de meststoffen, de samenhang tussen organisch en anorganisch;
- het klimaat, het observeren en monitoren van de ontwikkeling;
- het water, zuurstofrijk en biologisch in evenwicht;
- de toepassing van biostimulanten, deze reguleren de suboptimale groeiomstandigheden.
“Wanneer deze onderdelen perfect in balans zijn, werkt het immuunsysteem van de plant optimaal. Een gezonde en weerbare plant is daarmee minder vatbaar voor ziekten en plagen. De plant groeit sneller en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan tot een minimum worden beperkt.”
Bodemleven van de plant
Erik ontdekte in zijn eigen bloementuin welk effect de grond en meststoffen hebben op de weerbaarheid van planten: “In mijn tuin groeide een olijfhaag niet goed, geel blad en wolluizen nemen het plezier van tuinieren weg. Tot een leverancier mij een tip gaf om natuurlijke schimmels (Mycorrhiza) in de grond te doseren en compost te gebruiken, de haag herstelde en groeide als kool. En bemesten, dat doe ik sinds die tijd ook niet meer, inmiddels krioelt het van de regenwormen: de beste meststof producent”.
Rondom het wortelgestel vormen zich kolonies van schimmels en bacteriën. Deze micro organismen helpen de plant door voedingstoffen uit de grond te ontsluiten. Maar wanneer de plant teveel kunstmeststoffen toegediend krijgt, functioneert dit gehele proces niet en de plant kan de voedingsstoffen slecht op nemen. Het toedienen van de juiste hoeveelheden is dus essentieel. De structuur van de grond, het luchtcijfer en het vocht gehalte van de bodem hebben daarnaast een grote invloed op dit proces: “de omstandigheden bepalen de opname capaciteit van voedingsstoffen voor de plant.”
Biomassa (DS%), de BMI index voor de plant
Belangrijk bij weerbaar telen is daarnaast de biomassaproductie. Kort gezegd, een lage biomassa is in verhouding hoog in elementen en hoog in enkelvoudige suikers. Een hoge biomassa is lager in elementen en hoog in complexe suikers. De laatst genoemde suikers zijn moeilijk tot niet opneembaar voor insecten. “Door de genomen DS% analyses om te rekenen naar een voor de plant optimaal percentage ga je verschillen zien en ervaren. Aan de hand van het DS% percentage en o.a. het vastgelegde stikstof in het blad kan ik steeds beter voorspellen of luizen opkomen of wegblijven. De juiste verhoudingen van alle voedingselementen in de grond en in de plant zijn belangrijk voor zowel een gezonde bodem als een gezonde plant. Het droogstofgehalte wordt gestuurd door het klimaat, door de juiste omstandigheden te creëren kan ik het percentage sturen.”
Vitaliteit van het water
Ook de vitaliteit van het water heeft invloed op de weerbaarheid. Zo voorziet Bunnik Plants de opslagtanks en waterstromen van zuurstof en wordt de structuur van het water beïnvloed door een waterval en een kunstmatige bergbeek. De belangrijkste redenen hiervoor is dat het zuurstofgehalte in het water omhoog gaat zodat het water beter opneembaar wordt voor de plant. Daarnaast zorgt zuurstofloosheid voor vertering (in de natuur verteerd de een en daar profiteert de ander van, terwijl Bunnik de plant natuurlijk juist wil laten groeien en zich laten ontwikkelen).
De voordelen van plantgezondheid
Erik gaat in zijn groeistrategie uit van natuurlijke processen en de groeikracht van een plant. “Een continu leerproces waarbij ik probeer te begrijpen hoe de plant functioneert en wat hij nodig heeft. De kwaliteit van mijn keuzes bepaalt de kwaliteit van de plant.” Wanneer de plant centraal wordt gezet en tegelijkertijd de juiste balans wordt gevonden tussen de vijf onderdelen – grond, meststoffen, klimaat, water en biostimulanten – werkt het immuunsysteem van de plant optimaal. Een gezonde en weerbare plant is daardoor minder vatbaar voor ziekten en plagen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan zo tot een minimum worden beperkt. Bovendien kan het leiden tot een verlaging van de teeltduur van de plant, waardoor er per saldo minder energie, meststoffen en water nodig is om de plant te telen.
Ook verhoogt het de kwaliteit van de plant, zodat de planten langer mooi blijven in het winkelschap, maar ook in huis of in de tuin.
Zo helpen onze kwekers om Nederland steeds groener te maken.
Let’s plantify the future. Together.