18 december  •

Megatrend 5: Aquaculture

Het is natuurlijk goed nieuws dat de mensen op aarde, over het geheel genomen, steeds welvarender worden. We gunnen onszelf meer luxe, én beter en duurder eten. Vooral de vleesconsumptie is wereldwijd de laatste decennia enorm gestegen. Hierdoor wordt de druk op de beschikbare landbouwgrond groter. Bovendien groeit de wereldbevolking. In 2050 zijn we met bijna 10 miljard mensen op aarde. Om straks al die monden te voeden, is niet genoeg landbouwgrond beschikbaar. Water, en dan vooral zeewater, is er nog in overvloed, 70% van het aardoppervlak bestaat hieruit.

Zeewier is zeer voedzaam en prima geschikt voor directe consumptie door mensen. Bovendien is het hartstikke gezond omdat het veel eiwitten en goede vitamines bevat. Ook heeft het een relatief laag caloriegehalte. Zeewier wordt al eeuwen gebruikt in de oosterse keuken. In het westen speelde het nauwelijks een culinaire rol, nu is dit veranderd en wordt het ook hier als voedsel serieus genomen.

Botanical Inspiration

Het golfpatroon van de zee kom terug in het blad van de fiere zinkvaren ‘Blue Star’. Of bijvoorbeeld doen de gedroogde bloemen van de distel denken aan de strenge stekels van de zee-egel.