22 oktober  •

Megatrend 6: Space Odyssey

De ruimtevaart en het heelal zijn weer helemaal terug van weggeweest. Wereldmachten maar ook particuliere investeerders hebben hun oog laten vallen op oneindige mogelijkheden van het heelal. Een belangrijke drijfveer voor dit neokolonialisme is de overbevolking van de aarde. Want wie straks de eerste is die zijn ‘vlag’ definitief op een andere planeet plant, wacht eeuwige roem.

Meerdere landen hebben plannen voor ruimtereizen. Deze tripjes gaan steeds verder, een bemande reis naar Mars ligt in het verschiet. De Japanse zakenman, miljardair en kunstverzamelaar Yusaku Maezawa zal in 2023 de eerste passagier zijn die mee mag met een particuliere ruimtevlucht van het bedrijf SpaceX. Hij zal ongetwijfeld een flink bedrag neergeteld hebben voor dit ruimte-retourtje.

Vooruitlopend op zo’n reis deed de Universiteit van Wageningen onderzoek naar de mogelijkheden van het verbouwen van groente in nagemaakte Marsgrond. En wat bleek: met enige aanpassingen is groente verbouwen in Marsgrond heel goed mogelijk. Zo werd er enige tijd geleden in hotel de Nieuwe Wereld in Wageningen een diner geserveerd van onder andere Marswortels en Marstomaten.

Botanische inspiratie
De Tillandsia lijkt de ideale ‘ruimteplant’: ze is behoorlijk zelfvoorzienend, wortelt zonder grond en leeft van de lucht. Overlevers met stug en sterk gebladerte. En de felrode nachtschadezusters Capsicum annuum en Lycopersicon wortelen zelfs in marsgrond.