25 november  •

Robots | The future is now!

Royal Lemkes is de plantenservicepartner van grote retailers zoals IKEA, OBI, Kingfisher, ALDI, Jumbo en Praxis. Jaarlijks leveren zij, samen met 600 kwekers, meer dan 125 miljoen stuks planten aan 4.000 winkels in 36 landen. Supplychain optimalisatie, ketenkostenverlaging, korte doorlooptijd en foutloos werken zijn randvoorwaarden voor een toekomstbestendige en succesvolle plantencategorie bij de retailers. Om deze voorwaarden te realiseren, in combinatie met toenemende schaarste op de arbeidsmarkt, wordt er door Royal Lemkes fors geïnvesteerd in robotisering. Door de unieke inzet van Lowpads worden de operationele processen geautomatiseerd en geoptimaliseerd.

Complex operationeel proces
De afgelopen jaren is Royal Lemkes op zoek gegaan naar mogelijkheden om een nieuw state-of-the-art distributieproces te realiseren. Operationele medewerkers zijn veel tijd kwijt aan het binnenmelden van geleverde planten, splitsen op klant-/ landniveau, scannen, verdelen en het opbouwen van karren. Onze 300 operationele medewerkers lopen met elkaar zo’n 5.000 km per dag. Robotisering maakt een nieuwe manier van binnenmelden en verdelen mogelijk. Door het proces te automatiseren met Lowpads, worden karren met in- en uitgaande planten op het juiste moment aangeboden aan de medewerkers. Medewerkers hoeven geen 16 km per dag meer te lopen én zware Deense containers te verplaatsen.

Een andere reden voor robotisering is de arbeidsmarktkrapte. “Door tekorten aan oproepkrachten neemt de druk toe om operationele werkzaamheden, gedeeltelijk, door robots te laten overnemen. Dat betekent dat we onze processen efficiënter kunnen inrichten en een betere balans kunnen vinden tussen onze vaste medewerkers en automatisering. Daarnaast maken we hiermee de werkplek voor onze mensen vriendelijker en aangenamer.” Aldus Cees van der Meij – DGA.

Uniek en efficiënt robotiseringssysteem
Met de wetenschap dat verregaande mechanisering en robotisering noodzakelijk is, zijn Lowpad en Royal Lemkes deze unieke samenwerking en innovatie aangegaan. Royal Lemkes met een eigen ICT en software en Lowpad met haar jarenlange ervaring als logistiek automatiseerder. Als eerste is het ‘binnenmeldsysteem’ Argos bij Royal Lemkes geïmplementeerd. Deze intelligente poort scant alle inkomende karren. De Argos telt het aantal planten op de kar, herkent individuele planten, scant de planthoogten én maakt foto’s van de planten. Door de inzet van deze slimme robot worden goederenstromen efficiënt gemanaged, neemt de foutgevoeligheid af én kunnen er hogere volumes verwerkt worden. Processen tussen kwekers, Royal Lemkes en zijn retailpartners worden beter beheersbaar en er wordt een fundament gelegd om processen te kunnen optimaliseren en innoveren.

Lowpads hebben geen enkele infrastructuur nodig
In 2021 is Royal Lemkes gestart met het tweede deel van het robotiseringstraject; een pilot met Lowpads. Lowpads zijn ultra lage mobiele robots die zélfs geschikt zijn om Deense karren te verplaatsen. Lowpads zijn one of a kind. De robots zijn voorzien van vele innovatieve technieken en slimme software die zorgt voor de aansturing en lokalisatie van de Lowpads. Groot voordeel van de Lowpad oplossing is dat we investeren in een flexibel en schaalbaar systeem. Er zijn geen aanpassingen nodig aan onze omgeving, de enige vereiste is een vlakke vloer. Het systeem herkent elke centimeter van de vloer en weet op die manier op de millimeter nauwkeurig waar het zich bevindt.

“Je hebt wel iedereen binnen de organisatie nodig om robotisering efficiënt te laten verlopen, van IT
tot facility tot de mensen die er dagelijks mee werken. Het vergt wel echt verandermanagement
binnen je organisatie”.


Hoe mens en robot slim samenwerken
Door de gegevens van de Argos te combineren met onze eigen software ontstond de unieke mogelijkheid om het hele orderpick- en distributieproces doelgericht en op basis van data aan te sturen. Hierdoor werken de Lowpads perfect samen met de medewerkers. De medewerkers weten, op basis van eenduidige informatie, precies welke planten zij over moeten zetten en op welke posities. Daarbij zorgen de Lowpads voor transport en de medewerkers voor de ‘order pickactie’. In tegenstelling tot andere ‘gesloten’ distributiesystemen is het distributieproces wat Lowpad heeft gerealiseerd een ‘open’ systeem, waarbij mensen én robots functioneren in dezelfde omgeving.

“Dit is slechts fase 1. Royal Lemkes is klaar voor verdere groei en uitrol over andere processen. Techniek en robots geven onze retailpartners én kwekers een veel betere propositie en daarmee zijn wij klaar voor de toekomst!”