22 juli  •

Interview met Sabrina Kralt & Jeroen Ruijs

Sabrina Kralt en Jeroen Ruijs hebben allebei een groen hart en daardoor affiniteit met de sector en het product. Jeroen volgde een groene opleiding en werkt al 28 jaar bij Royal Lemkes. Sabrina heeft haar groene bloed te danken aan haar vader die altijd in de snijbloemen heeft gezeten. Wat begon als bijbaantje bij de bloemenveiling in de zomervakanties en weekenden, werd een serieuze passie voor het vak.

Jeroen: “Die affiniteit voor groen zorgt bij ons beide voor de passie voor het werk. Het mooie aan deze sector is de liefde voor het product, de dynamiek en de onvoorspelbaarheid. Uiteindelijk kun je de natuur wat sturen in bepaalde dingen, waar vooral kwekers goed in zijn, maar voor een deel kan dit ook niet. En planten blijven in de markt toch voor een deel een impulsproduct.”

Sabrina: “Geen dag is hetzelfde door die dynamiek. Je werkt daarnaast met een product dat heel veel mensen aanspreekt. Planten en bloemen brengen vrolijkheid.”

6 jaar geleden is Sabrina als procesmanager bij Système-U begonnen. Toen twee jaar geleden bekend werd dat JUMBO een klant van Royal Lemkes zou worden maakte ze de overstap naar dit team waar ze nu ook als procesmanager werkt. Jeroen is projectmanager en ondersteunt tijdelijk de business unit supermarkten, o.a. bij JUMBO en Système-U. Daarnaast is hij product owner voor GS Next en heeft hij nog een aantal nevenfuncties. Binnen 28 jaar bij Royal Lemkes heeft hij in veel verschillende functies en (klanten)teams gewerkt.  

Jeroen: “Toen ik hier kwam werken, werkte er ongeveer 20 personen. Nu zijn het er ruim 300. Ik was de eerste die bij Royal Lemkes een computer met internet kreeg. Ik heb een enorme transitie binnen het bedrijf meegemaakt. Hoe het vroeger was en nu is kun je niet meer met elkaar vergelijken.”

Sabrina: “Jeroen is veel betrokken bij ons team en in het verleden ook bij het Système-U team. Ik heb door de jaren heen veel van Jeroen mogen leren. We hebben dezelfde mentaliteit op de werkvloer en willen er volledig voor gaan. Daarnaast kunnen we enorm fijn met elkaar samenwerken.”

Jeroen: “Ik mag vaak aansluiten bij verschillende teams. Ik help het team dan om stappen te zetten in de ontwikkeling van de processen en het gebruik van bijvoorbeeld GreenSales. Ik waardeer het als mensen goede ideeën hebben om nieuwe stappen te zetten. Bij Lemkes geeft het Discovery Insights profiel ons veel inzichten in wie je bent, hoe je over kan komen op anderen en hoe je een gezamenlijk doel bereikt. Ik vind het mooi om te zien dat de beste teams vaak groepen zijn waar alle kleuren in vertegenwoordigd zijn. In een team is het belangrijk om samen de successen te vieren, maar ook om bewust te zijn van de minder positieve dingen. Het gaat niet om aanpassen, maar om hoe je het beste kunt aansluiten op de ander waarbij je hoopt dat de ander dat ook doet. Uiteindelijk moet je het met elkaar doen. En daarbij moet je geven en ontvangen om een resultaat te bereiken.”

In 28 jaar heeft Jeroen eigenlijk al zoveel mogen doen, waardoor er onderhand te veel hoogtepunten zijn om te op te noemen.

Jeroen: “Ik heb mogen meedenken aan de overstap naar elektronisch bestellen, robotisering en Argos. Toch wel een van mijn grootste hoogtepunten is de inrichting en belevering van nieuwe OBI-winkels in Oostenrijk, Slowakije en Slovenië. We hebben destijds in 3 weken meer dan 50 winkels ingericht en daarmee vanuit Royal Lemkes een mega prestatie neergezet. Dat heb ik mogen organiseren en begeleiden. Ik was enorm trots hoe we dit uiteindelijk gerealiseerd hadden. Iedereen kwam vol positieve energie terug.”

Sabrina: “Een groot hoogtepunt van mij bij Royal Lemkes was de allereerste dag dat JUMBO ging bestellen en dat alles allemaal vlekkeloos verliep. Dat die eerste dag zo’n succes was, dat hebben we met elkaar gedaan.”

Jeroen: “Daarnaast valt er zelfs na 28 jaar elke dag nog genoeg te leren in deze sector. Ik ben nooit uitgeleerd. Supermooi dat Royal Lemkes een Plantify Academy heeft waarbij je in verschillende trajecten kunt leren over het product, maar ook kunt werken aan je eigen ontwikkeling. Door het Programma Persoonlijk Leiderschap heb ik een andere verbinding met de deelnemers van die groep gekregen, omdat je ze op een andere manier leert kennen, maar ook omdat je uiteindelijk weer meer over jezelf leert.”

Sabrina: “De masterclass bedrijfskunde die ik nu volg geeft mij nieuwe inzichten over zaken waar ik normaal minder mee te maken heb. Vanuit mijn functie ben ik heel erg op commerciële zaken gefocust, maar zo’n masterclass verbreed je blik en laat je anders naar bepaalde zaken kijken. Door de gemengde groep waarmee je dit traject volgt, verbind het je ook nog eens met de rest van het bedrijf.”

Jeroen: “Eigenlijk is elke dag ook gewoon een hoogtepunt. Uiteindelijk vinden we het allemaal maar heel normaal als het proces goed verloopt. Daar mogen toch iets meer bewust van worden en bij stilstaan, want dit is uniek. En als je kijkt naar wat team JUMBO heeft neergezet, een assortiment wat drastisch beperkt is, de klant en winkels die supertevreden zijn. Dat is een droomscenario. Je ziet bij team JUMBO dat als het goed op elkaar aansluit, je samen ontzettend mooie dingen kunt bereiken. Ik ben trots dat ik daarbij mag zitten.”

Sabrina: “En dat doen we niet alleen, dat doen we met elkaar. Zo mogen we elke dag weer van elkaar leren waardoor we blijven verbeteren. Als we samenwerken, kunnen we elkaar op weg helpen. Ik krijg er enorm veel energie van als het goed gaat met mijn collega’s, als zij mooie stappen kunnen zetten en het naar hun zin hebben. Het mooiste is natuurlijk als je daar nog een bijdrage aan mag leveren.”

Favoriete plant:
Sabrina: “Vooral grote groene planten, zoals de Alocasia Zebrina en Monstera, vind ik gaaf.

Jeroen: “Ik vind het leuk om planten te combineren met mijn hobby. Het liefst combineer ik verschillende planten in mijn paludarium die passen in het tropisch regenwoud.”