15 juli  •

Interview met Otto & Dirk-Jan van der Kooij

Dirk-Jan van der Kooij en Otto van der Kooij zijn broers. Beiden werken ze aan Royal Lemkes’ eigen softwaresysteem Green Sales (Next), Dirk-Jan al 28 jaar, Otto nu 21 jaar. Otto werkte als 1-jaar oudere broer eerst als adviseur in de glastuinbouw. Toen Otto op zoek was naar een nieuwe baan, wist hij via Dirk-Jan dat Royal Lemkes zijn hulp nog wel kon gebruiken. Zo is het balletje gaan rollen.  

Otto: “Toen ben ik blijven hangen. Elke dag ga ik nog met heel veel plezier naar mijn werk. Het mooie aan het werk vind ik dat we gedurende het gehele bouwproces van systemen mogen meedenken over wat het probleem is en wat daarin de mogelijkheden zijn. Dat maakt deze functie enorm uitdagend.”  

Dirk-Jan: “Ik werk net iets langer bij Royal Lemkes, waardoor ik wat beter zicht heb op de processen. Ik houd me vooral bezig met de architectuur. Otto is weer heel goed in het gedetailleerd uitwerken. Je weet goed van elkaar waar ieders sterke punten liggen en waarin je elkaar dan de ruimte geeft. Daardoor gaat de samenwerking zo goed.” 

Otto: “Door het kleine leeftijdsverschil hebben wij vanaf jongs af aan veel opgetrokken. We liggen elkaar goed. Doordat we elkaar nu veel meer zien, hebben we zeker een sterkere band gekregen. We voelen elkaar goed aan en hebben vaak aan een half woord al genoeg. Niet te vergeten hebben wij dezelfde humor wat een belangrijk onderdeel is van onze onderlinge verbinding.” 

Otto en Dirk-Jan werken allebei aan het programmeren van de software op de IT-afdeling.  

“Eind jaren 90 waren wij heel vooruitstrevend. Die voorsprong op technisch gebied zijn we door de snelheid van de ontwikkelingen in de ICT kwijtgeraakt. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk met techniek, waardoor het heel lastig is om voorop te blijven lopen met zo’n klein team. De afgelopen 20 jaar hebben we voornamelijk in een team met drie gewerkt aan Green Sales. In 2015 is het idee ontstaan om te bouwen aan een nieuw softwarepakket, Green Sales Next, waardoor het team is uitgebreid. GSNext wordt veel toegankelijker en gebruiksvriendelijker.” 

Een belangrijk hoogtepunt samen was hun reis van 3 weken naar Australië om hun jongere zus daar op te zoeken en samen rond te trekken.

Otto: “Dit was waarschijnlijk de eerste, maar ook laatste keer dat we samen op vakantie zijn geweest. Dat mag namelijk niet meer van de directie. Er moet natuurlijk altijd iemand zijn om het schip drijvende te houden. Het gerucht ging zelfs dat toen wij naar Australië vlogen wij in twee verschillende vliegtuigen zaten voor het geval een van ons neer zou storten…”  

Daarnaast is Otto’s en Dirk-Jans’ favoriete moment samen hun vaste wandelingetje tussen de middag met daarop aansluitend de lunch. Daarvan kunnen ze allebei altijd genieten. 

Dirk-Jan: “Al ruim 20 jaar lukt het ons om werk en privé redelijk gescheiden te houden. En tijdens die wandeling van een half uurtje is die ruimte ervoor zowel privé als werk. Als mijn vrouw vroeg hoe het met Otto ging, kon ik nog weleens zeggen: goede vraag, we waren de hele dag aan het werk. Die wandeling heeft daar verandering in gebracht.” 

Otto: “Daarnaast beginnen we allebei altijd erg vroeg. Dan zijn we vaak al voor 07:00 uur op het werk en beginnen we de dag samen.” 

Dirk-Jan: “Op zakelijk gebied vind ik het etiketteersysteem een van de mooiste dingen die Otto gerealiseerd heeft en waarbij ik ook meegeholpen heb. Binnen een paar kliks kan de kweker door middel van dit systeem alle etiketten downloaden die op de planten geplakt moeten worden. Het is een mooi systeem wat al jaren probleemloos draait.” 

Een toekomst bij Royal Lemkes zien Otto en Dirk-Jan beiden helder voor zich.  

Otto: “Nog 20 jaar erbij? Dan werk ik wel heel lang door! Ik ben geen Teun! Gezien de ontwikkelingen in ons veld zie ik me hier wel mijn pensioenleeftijd bereiken. De reden is met name de sfeer binnen het bedrijf, de collegialiteit, manier waarop we betrokken worden en de uitdagingen die er zijn. Dat totaal plaatje zorgt ervoor dat ik met veel plezier naar mijn werk ga.” 

Dirk-Jan: “Ik zit hier niet voor niets al die tijd. Dat komt mede door de visie voor dit bedrijf vanuit de directie. Ik ben daarnaast uitgedaagd om stappen te zetten buiten mijn comfort zone en daarbij niet alleen te doen waar je goed in bent, maar ook de verantwoordelijkheid te krijgen over een bepaald project. Die uitdaging heeft mij enorm veel gebracht waardoor ik nu veel vrijer ben geworden en gemakkelijker dingen oppak. Dat vind ik zelf een mooie groei in mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Dirk-Jan: “Ik zat in een van de eerste groepen van het Programma Persoonlijk Leiderschap wat mij vooral veel begrip en verbinding heeft gebracht met mensen binnen de organisatie. Elke afdeling heeft namelijk weer zijn eigen uitdagingen.” 

Otto: “Software ontwikkelen is een van de mooiste dingen die er is: je maakt elke keer weer iets nieuws wat beter werkt. Dat geeft elke keer weer zo’n ‘wauw’-momentje. Het leukste daaraan vind ik dat je gebruikers kunt helpen om hun werk beter en met plezier te laten doen. Dat is nu iets minder te zien vergeleken met 20 jaar geleden toen we de overstap maakte van papier naar digitaal. Nu zie je dat de gebruiker eerder verwacht dat het systeem alles al vanzelf goed doet. Maar het mooiste vind ik als een gebruiker zegt, dat heb je goed gedaan!” 
“Wat mij ook energie geeft zijn de korte lijntjes binnen het bedrijf en de onderlinge samenwerking op de afdeling. We staan klaar voor elkaar. Dat is belangrijk.”