20 november  •

Megatrend 1 – Craft Economy

Green Trend Report

De consument van nu wil weten waar producten vandaan komen, hoe ze gemaakt zijn en door wie. Het verlangen naar authenticiteit, lokale productie en handenarbeid groeit. De waardering van het vakmanschap wordt groter en jongeren kiezen vaker voor ambachtelijke beroepen. Met de opkomst van de ‘Action-achtigen’ van deze tijd, groeit ook het besef dat massaproductie ook zijn schaduwkanten heeft. De wegwerpeconomie belast het milieu.

Ambacht vs. kennis

Het verlangen om een uniek handgemaakt product te hebben wordt groter. De online marktplaats voor handgemaakte producten, Etsy, is sinds de oprichting in 2005 spectaculair gegroeid.

De groeiende interesse in het ambacht blijkt uit een toenemend aantal studenten in vakgerichte beroepen. Zo nam bijvoorbeeld het aantal studenten voor de opleiding meubelmaker en interieuradviseur van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) de afgelopen zes jaar met 33% toe.

Botanical Inspiration

De Hollandse tulp kan gecombineerd worden met de Zuid-Amerikaanse Oncidium en mediterrane Calendula. Of de Zuid-Afrikaanse Protea  is geschikt om solo te pronken in een mooi vaasje. Maar ook in een boeket pakt ze haar kans om te stralen. Tijdloze materialen zoals hout, klei en wol worden gecombineerd met ingetogen, oorspronkelijke en vergrijsde kleuren.